TAS – Tulburarea Afectivă Sezonieră

Ce este TAS

Tulburarea afectivă sezonieră (TAS) este o tulburare de stare (mood disorder), un tip de depresie care are legătură cu schimbările de anotimpuri – începe și se termină aproximativ în aceeași perioadă a anului. Simptomele încep toamna și continuă în lunile de iarnă, reducând energia organismului și producând o stare de spirit proastă. Mai rar, TAS cauzează depresie primăvara sau la începutul verii.
Deși experții au fost la început sceptici, această condiție este acum recunoscută ca o tulburare frecventă cu o prevalență între 1 și 10%.

Cauze

Cauza specifică a Tulburării Afective Sezoniere rămâne necunoscută. Unii factori care pot intra în joc includ:

Ceasul biologic (ritmul circadian). Nivelul redus de lumină solară în toamnă și iarnă poate provoca TAS la debutul iernii. Această scădere a luminii solare poate perturba ceasul intern al corpului și poate duce la sentimente de depresie.
Nivelurile de serotonină. O scădere a serotoninei, substanță chimică a creierului (neurotransmițător) care afectează starea de spirit, ar putea juca un rol în TAS. Lumina redusă a soarelui poate provoca o scădere a serotoninei care poate declanșa depresia.
Nivelurile de melatonină. Schimbarea de sezon poate perturba echilibrul nivelului de melatonină al organismului, care joacă un rol în tiparele de somn și starea de spirit.

Factori de risc

Tulburarea afectivă sezonieră este diagnosticată mai des la femei decât la bărbați și apare mai frecvent la adulții mai tineri decât la adulții mai în vârstă.

Factorii care pot crește riscul de Tulburare Afectivă Sezonieră includ:

Istoricul familiei. Este posibil ca persoanele cu TAS să aibă rude de sânge cu TAS sau cu o altă formă de depresie.
Istoric de depresie majoră sau tulburare bipolară. Simptomele depresiei se pot agrava sezonier dacă aveți una dintre aceste afecțiuni.
A locui departe de ecuator. TAS pare a fi mai frecvent în rândul persoanelor care locuiesc la nord sau sud de ecuator. Acest lucru se poate datora scăderii luminii în timpul iernii și a zilelor mai lungi în lunile de vară.

Semnele și simptomele TAS pot include:

• Stare depresivă aproape toată ziua, aproape în fiecare zi
• Pierderea interesului pentru activitățile cândva plăcute
• Energie redusă
• Probleme cu somnul
• Modificări în pofta de mâncare sau în greutate
• Senzație lentă sau agitată
• Dificultăți de concentrare
• Sentiment lipsit de speranță, lipsit de valoare sau vinovat
• Gânduri frecvente de moarte sau sinucidere

Complicații

Semnele și simptomele Tulburării Afective Sezoniere trebuie luate în serios. Ca și în cazul altor tipuri de depresie, TAS se poate agrava și poate duce la probleme severe dacă nu este tratată. Acestea pot include:

• Retragere socială
• Probleme la școală sau la muncă
• Abuz de substanțe
• Alte tulburări de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea sau tulburările alimentare
• Gânduri sau comportamente sinucigașe

Tratamentul poate ajuta la prevenirea complicațiilor, mai ales dacă TAS este diagnosticat și tratat înainte ca simptomele să se înrăutățească.

Pentru TAS de iarnă, simptomele specifice suplimentare pot include:

• Supradormire (hipersomnie)
• Mâncatul excesiv, în special cu poftă de carbohidrați
• Creștere în greutate
• Retragere socială (senzație de „hibernare”)

Simptomele specifice pentru TAS de vară pot include:

• Probleme de somn (insomnie)
• Apetit slab, ducând la pierderea în greutate
• Neliniște și agitație
• Anxietate
• Episoade de comportament violent

Criterii de diagnostic:

Tulburarea este adăugată descrierii episoadelor majore de depresie sau tulburării bipolare. Pacientul trebuie să întrunească patru criterii:

• episoade depresive într-o anumită perioadă a anului
• remisiune sau manie/hipomanie într-un anume moment al anului
• aceste caracteristici trebuie sa se mențină cel puțin doi ani fără episoade non sezoniere masive de depresie în timpul aceluiași sezon.
• în cultura populară, uneori termenul de Tulburare Afectivă Sezonieră este asociat incorect cu modificările normale a nivelului de energie iarna, făcând oamenii să creadă că au o problemă fizică care trebuie tratată.

Tratament

Tratamentul pentru Tulburarea Afectivă Sezonieră poate include:

Terapie prin lumină (fototerapie). Pacientul stă la câțiva metri de o cutie specială, astfel încât să fie expus la lumină puternică. Fototerapia imită lumina naturală și pare să provoace o schimbare în substanțele chimice din creier care au legătură cu starea de spirit.
Psihoterapie. Aceasta ajută la identificarea și modificarea gândurilor și comportamentelor negative, la învățarea unor modalități sănătoase de a face față TAS și la învățarea gestionării stresului.
Medicamente. Unele persoane cu TAS beneficiază de tratament antidepresiv, în special dacă simptomele sunt severe.

Tratamente alternative:

Alte tratamente care pot fi utile în tratamentul TAS includ remediile pe bază de plante (roiniță, passiflora, valeriană etc.), suplimentele naturale (magneziu, vitamina B6 etc.), meditația, iar alți oameni din domeniul psihologiei recomandă și acupunctura și yoga.

Nu există nici un mod cunoscut pentru a preveni dezvoltarea Tulburării Afective Sezoniere. Cu toate acestea, dacă iei măsuri din timp pentru a gestiona simptomele, este posibil să le poți împiedica să se înrăutățească de-a lungul timpului și poți reuși să ai control asupra stării de spirit, a apetitului și a nivelului de energie.

Mai multe articole despre TAS vor urma aici pe site! Fiți la curent cu postările noastre pe rețelele de socializare: Facebook, Instagram, Twitter.

Surse:

doc.ro
la-psiholog.ro
mayoclinic.org
nimh.nih.gov

26 thoughts on “TAS – Tulburarea Afectivă Sezonieră

  1. Citind inceputul articolului puteam spune ca am si eu aceasta afectiune, insa la mine, mai degraba, este ura pentru sezonul de iarna, care de cativa ani e – glod, ceata si lipsa de zapada…

    Liked by 1 person

    1. E foarte interesant ceea ce relatezi. As fi curioasa daca te vei regasi mai degraba in articolul ce va fi publicat maine, care vorbeste in special de perioada aceasta din jurul sarbatorilor. Fii pe faza 🙂

      Like

  2. Una dintre cele mai comune cauze ale aparitiei acestui tip de astenie (căci asta este, în fond) este lipsa vitaminei D. În sezonul rece corpul nostru nu mai are forta sa sintetizeze vitamina D, și nici nu își ma ia un aport suficient de B-uri… Și de aici apar foarte multe reacții emoționale.

    Like

    1. Cauza comună principală este lipsa luminii soarelui pe timpul iernii, mai de grabă decât frigul, de aceea fototerapia pare a fi cea mai eficienta, aceasta imitând lumina naturală, și pare să provoace o schimbare în substanțele chimice din creier care au legătură cu starea de spirit. Cauzele tulburării sunt scrise în articol, iar vitamina D ajută ca și tratament, dar lipsa ei nu face parte din cauzele apariției bolii.

      Like

      1. Intenția mea nu este de a va contrazice, insa dacă ați studia simptomele avitaminozelor ați înțelege de ce vitamina D ajuta ca și tratament… Momentul în care apare deficitul corespunde celui în care se instalează și starea. Cum se adaugă vitamina D in organism, simptomele se diminuează. E coincidenta? Și lipsa luminii solare are drept consecință tot o slaba sintetizate a acesteia 🙂.

        Like

      2. Tocmai am spus că vitamina D e folosita ca si tratament, asta înseamnă că am studiat și că am fost de acord cu majoritatea chestiilor spuse de tine. Sunt mai mulți factori care contribuie la apariția bolii, în niciun caz nu putem vorbi despre o singură cauză, în nici o tulburare mintală. Și nu este o stare de moment, este o tulburare destul de severă.

        Like

      3. Aici sunt de acord. Sunt, într-adevăr, mai mulți factori pentru absolut orice. Niciodată nu putem vorbi despre o singura cauza… Dar trebuie sa înțelegem corect ce se afla cu adevărat în spatele unor simptome și, mai ales, logica din spatele unui tratament.

        Like

  3. Cred că am experimentat și eu o formă ușoară ale acestei tulburări la un moment dat. Zic asta pentru că de îndată ce se instala toamna, mă simțeam melancolică, copleșită de toate și lipsită de chef.

    Like

    1. Da, aceasta este o tulburare psihica severa din categoria “depresie”, din pacate mai serioasa decat astenia de toamna sau de primavara. Ma bucur ca te-am ajutat cu informații noi!

      Like

    1. Mă bucur că te-am ajutat într-un fel și sper să se înțeleagă că nu ești singura care trece prin asta! Suntem aici când vrei sa vorbești cu cineva 🙂

      Liked by 1 person

    1. E mai ușor să începem un tratament și să gestionăm simptomele. Din păcate de o tulburare psihică nu poți scăpa niciodată, dar poți gestiona simptomele până în punctul în care nu mai sunt deranjante în viața de zi cu zi și nu mai reprezintă un pericol.

      Like

Leave a comment